IPSAM ontwerpt en produceert de vacuüm- en hogedrukinstallaties van A tot Z binnenshuis. We zijn hiermee een buitenbeen in de markt. We hebben inmiddels meer dan 2.000 ruimwagens en 30.000 landbouw tanks verkocht.

Hoe we het doen? De IPSAM werkwijze!

Ontwerp

Al onze projecten beginnen steeds met engineering. Ons multidisciplinair engineering team gaat aan de hand van de specificaties van de klant het project berekenen, ontwerpen en uittekenen.

De ingenieurs stellen, in overleg met de chassisleverancier, de chassiseisen op en bepalen de vrije opbouwruimte.

Vervolgens wordt de tank en de algemene opbouw ontworpen. Alle componenten krijgen een plaats, rekening houdend met de wettelijke bepalingen en beschikbare ruimte. Na validatie van dit mechanisch ontwerp, wordt het leidingwerk en de sturing van de installatie ontwikkeld.

We schrijven zelf het PLC programma dat het mogelijk maakt uw installatie te bedienen vanuit de bedieningskast of met een afstandsbediening.

Bovendien verzorgen we de keuringdossiers en implementeren we de nodige actiepunten volgens de richtlijnen die van toepassing zijn. Als afsluiter krijgt u ook steeds een handboek geschreven op maat van de installatie waarin alle belangrijkste gebruiksinformatie terug te vinden is.

Tankbouw

De romp wordt vervaardigd uit gewalste stalen of roestvaststalen platen die samen met de voorbodem gehecht worden tot een geheel. Nadien worden alle naden ingelast met onze unieke lasrobot die zorgt voor een perfecte lasnaad.

Om de tank vacuüm bestendig te maken, wordt de romp verstevigd met versterkingsringen aan de buitenkant. Onze tankbouwer monteert het scharnierend achterdeksel en werkt de tank af volgens de vooropgestelde tanktekening.

* Indien de tank giftige stoffen zal vervoeren, spreekt men van een ADR tank en moet deze gecertificeerd worden door een extern keuringsorganisme. Zij kijkt aan de hand van röntgen foto’s na of de lasnaden aan de strenge eisen voldoen.

Voormontage

Van zodra de chassis beschikbaar is, wordt aan de hand van het productiedossier de volledige installatie een eerste maal opgebouwd. Dit gebeurt op basis van puntlassen om alle componenten en leidingwerk tijdelijk in elkaar te passen.

Tevens worden accessoires voorzien zoals een slangenbak, gereedschapskoffers en andere afwerking zoals gewenst. Na finale goedkeuring van de klant wordt de installatie volledig gedemonteerd en klaargemaakt voor de conservering.

Conservering

Een heel belangrijke stap in ons proces is de conservering of lakken van de verschillende componenten. Immers, onze installaties moeten minstens 15 jaar intensief gebruikt kunnen worden door onze klant.

Tijdens de voorbehandeling worden de componenten individueel gestraald in onze stralerij. Nadien wordt alles gespoten in een twee-componenten grondlaag en een twee-componenten eindlak in de kleur naar wens van de klant.

Eindmontage

Nu alles geconserveerd is en in een kleurtje zit, wordt er een tweede maal opgebouwd. Deze keer mag er niet meer gelast worden en moet alles mooi in elkaar passen.

De hydraulische en pneumatische leidingen worden geplaatst en aangesloten. Ook de bedieningskast met bekabeling voor de elektrische aansturing wordt nu voorzien. Als laatste wordt het PLC sturingssysteem geïnstalleerd en komt de installatie tot leven.

Proefdraaien

Al onze installaties worden grondig gecontroleerd en afgesteld voor oplevering. Aan de hand van controlelijsten gaan we de installatie uitvoerig testen op kwaliteit, duurzaamheid en betrouwbaarheid:

  • Zijn alle mechanische componenten en leidingen gemonteerd volgens de normen en de regels van de kunst?

  • Worden de verschillende pompen correct aangedreven en draaien ze op de juiste toerentallen?

  • Werkt de bediening van alle pneumatische en elektrische onderdelen zoals het hoort?

Alle hydraulische componenten worden op druk en snelheid afgesteld waarna de kwaliteitsafdeling zijn laatste goedkeuring geeft. De installatie is nu klaar voor gebruik!

Kies voor robuuste A-kwaliteit en innovatieve oplossingen

op maat van uw sector.  Kom praten over uw project.

MAAK EEN AFSPRAAK